Analize de prezență și pontaj cu Qlik™

Orice manager dorește să aibă o perspectivă de ansamblu, dar și de detaliu asupra volumului de muncă (pe ore sau pe zile) efectuat de fiecare angajat al său, fără a lua însă în calcul timpii morți din activitatea personalului.

De obicei, primele astfel de analize de resurse umane se focalizează pe informațiile extrase din pontaj, acoperind astfel prezența personalului la lucru. La fel de relevante sunt și analizele de planificare a concediilor și analizele folosite pentru evidențierea impactului pauzelor pontate asupra volumului real de ore disponibile.

Echipa QQinfo are o experiență bogată în implementarea de soluții de analize vizuale pentru management cu ajutorul platformei de Business Intelligence Qlik™, de aceea vă stă la dispoziție cu analize particularizate pe nevoile fiecărei companii.

Analiza alăturată prezintă o evoluție a numărului de zile lucrate și zile libere, iar cu ajutorul filtrelor exterioare se poate focaliza pe un interval de timp sau se pot evidenția detaliile la un alt nivel de granularitate temporală. 

În imagine este analizată perioada ianuarie 2018-februarie 2019.

Zilele lucrate sunt reprezentate cu verde, iar cele libere cu culoarea roșie. Ce trebuie totuși remarcat este faptul că în luna iulie, în ciuda așteptărilor, au fost înregistrate foarte puține zile de concediu, comparativ cu iunie.

Rapoartele  cu ajutorul cărora se centralizează  concediile angajaților sunt de asemenea foarte relevante pentru analizele de HR, în special atunci când analiza detaliază tipul de concediu.

Pentru o mai bună înțelegere a datelor, s-a folosit o colorare distinctă: verde pentru concediile de odihnă, roșu pentru concediile medicale, albastru reprezintă concediile fără plată, iar cu culoarea portocaliu sunt reprezentate evenimentele speciale (nuntă, înmormântare, etc.). În exemplul nostru, se poate astfel înțelege mai exact sursa creșterii numărului de zile de concediu din iunie, concediu medical și cel fără plată.

     Există și situații în care analiza nu se mai face la nivel de zi, ci la nivel de ore lucrate:

Bar Chart-ul prezintă o evoluție în timp (pe o perioadă de un an) a numărului de ore lucrate, total și pe departamente.

Sistemele de analiză managerială se lovesc deseori de problema calității insuficiente a datelor înregistrate, iar din această cauză apare necesitatea de a monitoriza nu doar informația, ci și calitatea acesteia. Exemplul de mai jos analizează pontajele lipsă sau incomplete (cu pontaj lipsă la sosire sau la plecare).

Graficul evidențiază direct cei 5 angajați care au zile lipsă în pontaj în perioada decembrie 2018 – februarie 2019.

Numărul total de zile nepontate (sau pontate incomplet) este diferit în perioada analizată: primul angajat are o singură zi nepontată, cel de-al doilea angajat are tot o singură zi nepontată, în luna decembrie și așa mai departe.

Atunci când este nevoie de o perspectivă mai detaliată, în care nu mai sunt evidențiate doar excepțiile, se poate folosi o astfel de vizualizare:

În roșu sunt evidențiate zilele lucrătoare fără activitate pontată sau concediu, iar cu culoarea verde sunt evidențiate acele zile lucrătoare în care înregistrarea există și este coerentă și consistentă.

Acestea ar fi doar câteva dintre analizele de HR pe care echipa QQinfo le-a dezvoltat și pe care le pot adapta în funcție de nevoile fiecărei companii în parte. Dacă sunteți interesați și vreți mai multe detalii, nu ezitați să ne contactați la adresa office@qqinfo.ro.

Pentru informații despre Qlik™, accesați acest site: qlik.com.

Pentru soluții QQinfo, vizitați pagina: QQsolutions.