Cash Driver™

Cash Driver™ este o unealtă de analiză și proiecție în viitor, multi-scenariu, pentru analiza rapidă și interactivă a profitabilității și disponibilului de Cash Flow al companiilor și organizațiilor

În contextul economic actual, atât de volatil, determinat de Covid, metodele uzuale de estimare a lichidității viitoare, pe care managerii și antreprenorii le utilizează de obicei, nu mai fac față, indiferent dacă vorbim de clasicele fișiere Excel ale controlorilor financiari, sau de bunul simț antreprenorial care „miroase” situațiile de presiune pe cash flow-ul companiei. Asta pentru că, pe de o parte, numărul de parametri care nu mai sunt constanți crește semnificativ, iar pe de altă parte apar parametri noi ce trebuie luați în considerare.

Mai mult decât cele de mai sus, având în vedere impredictibilitatea, chiar pe termen scurt, a celor ce se vor întâmpla în activitatea oricărei companii, apare nevoia implicită (subliniată de altfel și în foarte multe webinarii și articole publicate în special în ultima vreme de către consultanți, investitori sau profesori de management și antreprenoriat de renume, la nivel local și internațional) de a construi proiecții financiare în mai multe scenarii și de a revizui, relativ des, aceste scenarii, pentru a putea prevedea provocările din viitorul apropiat și astfel pentru a pregăti căi de acțiune specifice adaptate situațiilor identificate.

Plecând de la această realitate, QQinfo vă propune Cash Driver™ pentru construirea rapidă a unor proiecții multi-scenariu de analiză financiară, în care principalii indicatori de profitabilitate și lichiditate se pot vizualiza într-un mod grafic, intuitiv și contextualizat, (exemplificat și evidențiat în figura de mai jos).

Beneficiile Cash Driver™ 

 • Se poate pleca de la bugetare clasică pe venituri și cheltuieli, cu câteva detalii suplimentare despre cote medii TVA.
 • Utilizează un template într-un format popular de calcul tabular XLSX (Microsoft Excel), ușor de folosit, pentru a introduce datele și a defini scenariile.
 • Sistemul permite controlul fiecărui parametru important la nivel de lună calendaristică (inclusiv a decalajelor specifice anumitor tipuri de înregistrări financiare, chiar cu fracții de lună, în funcție de termenele de plată medii precizate în fișierul de introducere a scenariilor).
 • Flexibilitate de modelare a scenariilor nemaiîntâlnită în abordările clasice de proiecții de P&L și CashFlow.
 • Se pot adăuga imediat rafinări extra-dimensionale suplimentare, pe Business Unit-uri sau prin adăugarea de capitole suplimentare de defalcare a veniturilor, cheltuielilor, încasărilor și plăților.
 • Timpul de procesare este de ordinul secundelor sau minutelor, incluzând aici și corespondența cu serverul de procesare Cash Driver™ aflat la QQinfo
 • Toate procesările sunt consistente, sistematice, efectuate automat, eliminându-se riscul formulelor Spaghetti din Excel și a erorilor umane.
 • Reconfigurarea automată a citirii datelor pentru situații mai sofisticate, nu necesită intervenții de refacere în procesare sau interfață, doar se adaugă rânduri suplimentare cu proprietăți specifice în fișierele model deja trimise.
 • Reprezentare “graphics first”, cu opțiuni imediate de navigare în tabele pivot, pentru detalii.
 • Reprezentarea grafică tip cascadă (waterfall) pentru sinteza vizuală Profit & Loss.
 • Perspective multiple de raportare pentru nevoi diferite sau destinații diferite disponibile în același loc, la un clic distanță sau în vizualizări comparative directe.
 • Opțiuni de alegere a scenariului relevant de buget.
 • Comparație vizuală imediată între scenarii diferite, dar și între versiuni, sau unități de business.
 • Rapoarte P&L + CF (indirect) + Stocuri în același loc, cu selecțiile relevante interconectate, acolo unde e nevoie (timp/ sucursală/ perspectivă temporală/ versiune de analiză/ generare de date/scenariu/ etc.).
 • Există o serie de verificări și alertări pe calitatea datelor (atât în Qlik cât și în Excel), care permit identificarea rapidă a unora dintre erorile posibile în definirea scenariilor.

Cum funcționează Cash Driver™ 

Cash Driver™ funcționează în 3 pași simpli:

Cash Driver™ folosește un fișier tabelar, gata pregătit într-un format popular, ușor de înțeles și prelucrat (XLSX  = Microsoft Excel Spreadsheet) în care pot fi încărcate informațiile de plecare ale proiecțiilor de profitabilitate (P&L = Profit & Loss = cont de profit și pierderi), câteva detalii suplimenare ce afectează cash flow-ul companiei, cum ar fi achizițiile, dar și valoarea cash-ului  sau datoriile de plată și încasat, moștenite din perioade anterioare perioadei de analiză. Se adaugă în același fișier și informații despre variantele de termene de plată și încasare specifice, precum și ce decizii de scădere a cheltuielilor cu personalul (concediu fără plată, șomaj tehnic) sunt avute în vedere în fiecare scenariu.

Modul în care a fost construit întregul sistem de analiză și proiecție permite controlul fiecărui parametru important la nivel de lună calendaristică (inclusiv a decalajelor specifice anumitor tipuri de înregistrări financiare, chiar cu fracții de lună, în funcție de termenele de plată medii precizate în fișierul de introducere a scenariilor). Această  abordare permite o flexibilitate de modelare a scenariilor nemaiîntâlnită în abordările clasice  de proiecții de P&L și CashFlow.

Notă: pentru editarea fișierului cu scenarii, aveți nevoie de o versiune Microsoft Excel (de la versiunea 2007 încoace), sau de un program de editare foi de calcul care să importe fișierul model din format XLSX și să îl salveze înapoi în acest format, înainte de trimiterea fișierului cu datele introduse spre procesare.

Restul procesării acestor date nu mai este în grija utilizatorului/ analistului, fiind preluat de motorul de calcul Cash Driver™, care se ocupă de așezarea în luna potrivita de cash flow a tuturor informațiilor precizate. Același motor de calcul estimează și valorile și termenele de plată/ încasare pentru TVA, impozitele pe profit sau venit micro-întreprindere, impozitele pe salarii, indemnizațiile de stat pentru șomaj tehnic, ținând cont și de deciziile de scădere a cheltuielilor salariale aferente fiecărui scenariu.

Notă: în versiunea actuală, trimiterea spre procesare a fișierului se face prin atașarea fișierului XLSX la un email trimis către o adresa de email QQinfo. Și tot pe email se întoarce și fișierul cu rezultatul procesărilor.

Post procesare, rezultatele sunt aduse într-o interfață Qlik™ grafică și tabelară, dinamică, comparativă și interactivă, care evidențiază imediat, grafic, cu comparație vizuală imediată dintre scenarii:

 • evoluția profitului lunar
 • evoluția profitului monetar lunar (free cash flow net în lună)
 • cash runway (vezi în bibliografie referințele de la Marius Ghenea)
 • nevoia de finanțare (ca timing, durată  și valoare) rezultată
Notă: pentru folosirea analizelor vizuale, se folosește o instalare a aplicației de Business Intelligence Qlik™
(la alegere, între QlikView™ și Qlik Sense™).


Vizualizarea grafică comparativă este cât se poate de explicită!
Se evidențiază, în acest exemplu de scenarii: 

 • în prima lună de criză un plus semnificativ, destul de neașteptat, în cash 
 • în finalul crizei, în primele 2 luni de “revenire” se văd 2 luni cu puternic impact negativ în cash flow 
 • ultimul scenariu arată o revenire extrem de dificilă  a lichidităților

Bineînțeles că, ulterior acestei prime procesări, imediat, sau când datele cunoscute de previzionare se schimbă, procesul se poate relua, pentru a construi noi variante de scenarii. Motorul de vizualizare cumulează toate scenariile anterior create, oferind astfel opțiunea de a compara, literalmente, orice cu orice.

Pricing Cash Driver™

În urma consultărilor suplimentare avute cu o parte dintre potențialii beneficiari, am ajustat politica de pricing într-una mai mult decât rezonabilă, în care am poziționat prețul unei luni de abonament cu număr nelimitat de procesări semnificativ sub costul unei zile de muncă pentru construirea unui scenariu. (mai ales că plusvaloarea adusă de Cash Driver™, prin ușurința analizei, viteza de calcul și focusul lăsat pe gândirea scenariilor și analiza lor, este semnificativ mai mare decât costul aferent procesării manuale sau automate).

Astfel că, vă oferim trei abonamente – BASIC, PRO sau ENTERPRISE – și 3 opțiuni pentru perioada de contractare (abonament LUNAR, pe 1 AN sau pe 3 ANI).

Mai multe detalii despre opțiunile de preț și abonamentele oferite, puteți găsi aici.

Pentru a accesa Cash Driver™ vă rugăm să vă înscrieți, completând formularul de aici.
(Veți primi ulterior instrucțiunile de încărcare și utilizare).

Puteți opta pentru pachetul „prima lună de probă gratuită” în formular!

Mărturii despre Cash Driver™ de la :

Dacă vă interesează produsul Cash Driver, vă rugăm să completați formularul aici !

Pentru a fi în contact cu ultimele noutăți în domeniu, soluții inedite explicate, dar și cu perspectivele noastre personale în ceea ce privește lumea managementului, a datelor și a analiticelor, vă recomandăm QQblog-ul !