Diagramele Tree Map

Conținutul paginii

Ramificare cu diagrame Tree Map

În luna august a acestui an, Qlik™ a lansat versiunea Qlik Sense, unde noul panou de stilizare pentru diagrama Tree Map vă extinde capacitatea de a personaliza aspectul pentru a respecta standardele și preferințele organizaționale. În această pagină, vă oferim mai multe detalii despre diagrama Tree Map și asupra modului în care acestea sunt utilizate pentru a reprezenta date.

O privire către diagramele Tree Map

În călătoria de explorare a selecției vaste de opțiuni de diagrame pe care Qlik™ le oferă, au fost acoperite majoritatea ofertelor bine cunoscute, dar acum puteți începe să le explorați pe cele care ar putea fi noi pentru dumneavoastră. Deși aceste diagrame ar putea fi mai puțin cunoscute, ele reprezintă totuși un instrument puternic pentru ca utilizatorii să își afișeze datele și să creeze vizualizări. În acest articol, le vom explora pe cele mai puțin cunoscute, diagramele Tree Map.

În QlikView™ se numeau, poate mai intuititv, Block Charts, dar termenul Tree Map este acum deja împământenit în majoritate platformelor de vizualizare date.

Ce este o diagramă Tree Map?

Diagrama Tree Map prezintă datele ierarhice sub forma unei serii de dreptunghiuri. Dimensiunea fiecărui dreptunghi de date este proporțională cu variabila specifică. Diagramele Tree Map sunt minunate pentru a afișa o cantitate mare de date fără a ocupa mult spațiu în foaia dvs. de calcul.

Tree Map este o diagramă mai bună decat Pie Chart, întrucât permite vizualizare pe mai multe niveluri (despre Pie Chart, Stephen Few spunea că este cea mai proastă forma de vizualizare inventată de mintea umană).

Veți vedea mai jos două exemple de vizualizare a unei diagrame Tree Map, din două domenii diferite, pentru a înțelege mai bine.

Primul exemplu al unei diagrame Tree Map

În imaginea de mai jos aveți mai multe grupe de produse, cum ar fi Produse alimentare, Produse conservate și Produse congelate. Fiecare grup de produse este format dintr-un dreptunghi mare. Puteți considera grupurile de produse ca fiind ramuri ale copacului. Atunci când selectați un grup de produse, treceți la nivelul următor, tipul de produs, de exemplu, Legume, Carne și Produse lactate. Puteți considera tipurile de produse ca fiind subramuri ale arborelui. Ramurile au frunze. Dreptunghiul unui nod frunză are o suprafață proporțională cu o anumită dimensiune a datelor. În acest exemplu, articolele Ebony Squash, Bravo Large Canned Shrimp, Red Spade Pimento Loaf și așa mai departe sunt frunzele. Nodurile frunzelor sunt colorate pentru a arăta o dimensiune separată a datelor.

Sortarea este automată în funcție de dimensiune. În mod implicit, colorarea se face în funcție de dimensiune, cu 12 culori, dar acest lucru poate fi modificat în panoul de proprietăți. Atunci când aveți mai multe dimensiuni, puteți decide după care dimensiune să colorați. În acest exemplu, colorarea nu se face după dimensiune, ci după expresia (Avg(Margin)), o măsură calculată și, prin utilizarea acestei expresii, puteți vedea ce elemente au cea mai mare marjă medie. Cu cât culoarea este mai închisă, cu atât marja medie este mai mare.

În cazul în care setul de date conține valori negative, se afișează un mesaj text care precizează că valorile negative nu pot fi afișate.

Al doilea exemplu al unei diagrame treemap

Aici avem o diagramă Tree Map dintr-o aplicație Qlik9k Sense de Equipment Efficiency. Pentru context: scopul acestei aplicații este de a arăta performanța și potențialele ineficiențe într-o fabrică de producție de tablă. Procesul de fabricație este împărțit în patru etape, Tăierea, Frezarea, Turnarea și Laminarea, toate acestea fiind afișate în graficul nostru de mai sus. Fiecare dintre aceste etape are diverse utilaje care se ocupă de acea etapă a procesului. Diagrama noastră Tree Map arată eficiența fiecăruia dintre utilaje și ne oferă o imagine a mașinilor care sunt cele mai eficiente și cele mai puțin eficiente.

Să ne gândim la acest lucru din punctul de vedere al unui manager de uzină, de ce ne-ar fi utilă această vizualizare și cum am putea să o folosim? La prima vedere, vom observa rapid distribuția mașinilor pentru fiecare etapă, cea mai mare fiind cea de Tăiere, urmată de Frezare, Turnare și apoi Laminare.

Cu aceste informații, ne-am putea concentra pe formarea operatorilor, în consecință, alocând cea mai mare parte din ei la Tăiere și cea mai mică parte la specializarea de Laminare. Aceste informații ar putea fi utilizate la comandarea pieselor de schimb, comandând piese pentru mașinile de Tăiat, deoarece eficiența este atât de scăzută la jumătate din mașinile din această zonă, făcând același lucru pentru laminare. Chiar dacă există mai puține mașini pentru Laminare, 1 din cele 2 mașini are o eficiență scăzută, necesitând reparații dese. În plus, observăm că mașina de Frezat, deși are mai multe mașini, nu își pierde des din eficiență, astfel că nu necesită reparații dese. Suntem capabili să afișăm aceste informații în doar o porțiune de 12×6 din sheet-ul nostru, lăsând loc pentru vizualizări suplimentare.

Când se utilizează

Folosiți o diagramă Tree Map atunci când spațiul este limitat și aveți o cantitate mare de date ierarhice pe care trebuie să le aveți în vedere. Diagramele Tree Map ar trebui utilizate în principal cu valori care pot fi agregate.

Avantaje

Diagramele Tree Map sunt economice în sensul că pot fi utilizate într-un spațiu limitat și totuși pot afișa un număr mare de elemente simultan.
Atunci când există o corelație între culoare și dimensiune în structura arborescentă, puteți vedea modele care ar fi dificil de observat în alte moduri, de exemplu, când o anumită culoare este deosebit de relevantă.

Dezavantaje

Diagamele Tree Map nu sunt bune atunci când există o diferență mare în ceea ce privește magnitudinea valorilor de măsurare. De asemenea, o diagamă Tree Map nu este alegerea potrivită atunci când se amestecă valori absolute și relative.
Valorile negative nu pot fi afișate în diagrama Tree Map.

Crearea unei diagrame Tree Map

Puteți crea o diagramă Tree Map în sheet-ul pe care îl editați.

Faceți următoarele:

  1. Din panoul assets, trageți o diagramă Tree Map goală în sheet.
  2. Faceți clic pe Add dimension (Adăugare dimensiune) și selectați o dimensiune sau un câmp. Acesta ar trebui să fie cel mai înalt nivel din ierarhie. Acesta va fi afișat ca grup principal în diagramă.
  3. Faceți clic pe Add measure (Adăugare măsură) și selectați o măsură sau creați o măsură dintr-un câmp. Măsura va defini dimensiunea unui dreptunghi.
  4. Adăugați mai multe dimensiuni în ordinea nivelului ierarhic. Ultima dimensiune pe care o adăugați definește dreptunghiurile. Celelalte dimensiuni definesc gruparea dreptunghiurilor.

Într-o diagramă Tree Map, aveți nevoie de cel puțin o dimensiune și o măsură, dar pentru a utiliza pe deplin diagrama Tree Map este preferabil să aveți două sau trei dimensiuni. Puteți avea doar o singură măsură, dar până la 15 dimensiuni. Nu vă recomandăm să folosiți mai mult de trei dimensiuni, deoarece diagrama Tree Map poate deveni imposibil de gestionat.

După ce ați creat diagrama Tree Map, este posibil să doriți să ajustați aspectul acesteia și alte setări în panoul de proprietăți.

Stilizarea diagramei Tree Map

Aveți la dispoziție o serie de opțiuni de stilizare în secțiunea Appearance (Aspect) din panoul de proprietăți.
Faceți clic pe Styling (Stilizare) în Appearance > Presentation (Aspect > Prezentare) pentru a personaliza în continuare stilul graficului. Panoul de stilizare conține diverse secțiuni sub filele General și Chart (Grafic). Puteți reseta stilurile făcând clic pe × lângă fiecare secțiune. Făcând clic pe × Reset all resetează stilurile atât în General cât și în Chart.

Personalizarea textului

Puteți seta textul pentru titlu, subtitlu și notă de subsol în Appearance > General. Pentru a ascunde aceste elemente, dezactivați opțiunea Show titles (Afișare titluri).
Vizibilitatea diferitelor etichete de pe grafic depinde de setările specifice graficului și de opțiunile de afișare a etichetelor.
Acestea pot fi configurate în panoul de proprietăți.
Puteți stiliza textul care apare în grafic.

Faceți următoarele:

  1. În panoul de proprietăți, extindeți secțiunea Appearance (Aspect).
  2. Sub Appearance > Presentation (Aspect > Prezentare), faceți clic pe Styling (Stilizare).
  3. În fila General, setați fontul, stilul de accentuare, dimensiunea fontului și culoarea pentru următoarele elemente de text:
    • Titlu
    • Subtitlu
    • Notă de subsol
  4. În fila Chart tab (Grafic), setați fontul, dimensiunea fontului și orice alte proprietăți aplicabile pentru următoarele elemente de text:
  • Header labels (Etichete de antet): Stilizați etichetele de antet. Puteți personaliza fontul, dimensiunea fontului și culoarea.
  • Leaf labels (Etichete tip frunză): Stilizați etichetele pentru elementele de frunze.
  • Titlu legendă: Stilizați titlul legendei. Puteți personaliza fontul, dimensiunea fontului și culoarea.
  • Legend labels (Etichete legendă): Stilizați etichetele elementelor individuale ale legendei. Puteți personaliza fontul, dimensiunea și culoarea.

Personalizarea fundalului

Puteți personaliza fundalul general și fundalul zonei de antet. Fundalul general poate fi setat în funcție de culoare sau pe o imagine, în timp ce fundalul zonei antetului poate fi setat pe o singură culoare.
În panoul de stilizare, puteți configura opțiunile de fundal.

Setarea fundalului antetului

Zona antetului este un cadru în formă de ramură care înconjoară ierarhia dreptunghiurilor atunci când se adaugă două sau mai multe dimensiuni la grafic.

Faceți următoarele:

  1. În panoul de proprietăți, extindeți secțiunea Appearance (Aspect).
  2. Sub Appearance > Presentation (Aspect > Prezentare), faceți clic pe Styling (Stilizare).
  3. În fila Chart (Grafic) din panoul Styling (Stilizare), selectați o culoare de fundal în Header background color (Culoare de fundal antet).

Limitări ale afișajului

Atunci când se afișează volume mari de date într-o diagramă Tree Map, pot exista cazuri în care nu fiecare valoare de dimensiune dintr-un dreptunghi este afișată cu culoarea și dimensiunea corecte. Aceste valori rămase vor fi afișate în schimb ca o zonă gri, cu dungi. Dimensiunea și valoarea totală a dreptunghiului vor fi în continuare corecte, dar nu toate valorile dimensiunilor din dreptunghi vor fi explicite.
Pentru a elimina zonele gri, puteți face o selecție sau puteți utiliza limitele dimensiunilor din panoul de proprietăți.

Demonstrație video

Pentru o scurtă demonstrație, vă rugăm să urmăriți materialul video de mai jos!
https://share.vidyard.com/watch/XC2WY8dYYzHxZzirYPYmNZ

Pentru informații despre Qlik™, vă rugăm să vizitați pagina: qlik.com.
Pentru soluții specifice și specializate de la QQinfo, vă rugăm accesați pagina: QQsolutions.
Pentru a fi în contact cu ultimele noutăți în domeniu, soluții inedite explicate, dar și cu perspectivele noastre personale în ceea ce privește lumea managementului, a datelor și a analiticelor, vă recomandăm QQblog-ul !