Versiuni Qlik™ Data Integration Client Managed în februarie 2023

Februarie este, în mod tradițional, luna în care arăți că îți pasă de cineva pe care îl iubești, iar în această lună Qlik™ continuă să ofere puțină dragoste portofoliului Qlik™ Data Integration Client-Managed cu o rundă de mai multe lansări, în principal prin intermediul lansărilor de servicii programate în mod regulat.

Ca o reamintire pentru portofoliul Qlik™ gestionat de clienți, în prezent Qlik™ are o cadență anuală de lansare a două versiuni GA principale și, în general, două versiuni de servicii, iar între acestea, patch-urile pot fi lansate în funcție de necesități. Iată o trecere în revistă a câtorva dintre elementele principale ale noutăților.

 Versiunea 1 a Qlik™ Replicate din noiembrie 2022

În această versiune a Qlik™ Replicate, s-au făcut câteva îmbunătățiri și consolidări în ceea ce privește punctele finale sursă și țintă.

Sprijină replicarea pe 4 biți în țintele Cloud de la sursa Oracle

Qlik™ a eliminat o limitare anterioară prin adăugarea suportului pentru replicarea datelor de caractere emoji de 4 octeți de la o sursă Oracle la diverse ținte cloud:

  • Snowflake
  • Databricks
  • Azure Synapse
  • Google Big Query  

Databricks ca Țintă

Continuând parteneriatul de lucru solid dintre Qlik™ și Databricks, a fost adăugat suport pentru Databricks (Cloud Storage) și Databricks Lakehouse (Delta) 11.3 LTS. 

Versiunea 2 a Qlik™ Compose din mai 2022

Integrare Databricks Unity Catalog

Până acum, Qlik™ Compose nu se integra cu Catalog Unity de la Databricks. Cu această versiune, puteți defini și configura un Catalog Unity ca țintă pentru sarcinile Qlik™ Compose.   Utilizatorii Qlik™ Compose pot folosi o convenție de denumire în trei părți pentru a înregistra tabelele Delta și vizualizările Live generate. Utilizatorii Qlik™ beneficiază apoi de avantajele Catalogului Unity, cum ar fi controlul accesului bazat pe roluri, linia și multe altele, pe măsură ce consumă datele înregistrate.

Inginerii care utilizează Qlik™ Replicate pentru a scrie formate non-Delta ar avea nevoie de catalogul hive_metastore ca țintă. Qlik™ Compose citește metadatele și datele din catalogul hive_metastore și apoi creează și procesează datele în tabelele delta din Catalogul Unity țintă. Utilizatorii Qlik™ Compose pot raționaliza acest proces în mai multe etape odată ce Catalogul Unity acceptă tabele externe partiționate în formate non-Delta.    

Îmbunătățirea performanțelor și a costurilor

Înainte, Qlik™ Compose nu sărea etapele ulterioare de execuție SQL care foloseau un tabel fără rânduri încărcate în el ca parte a mișcării sau transformării datelor. Acum, cu această versiune, Qlik™ Compose elimină grupuri de sute de pași de execuție SQL atunci când nu sunt necesari, pe baza metadatelor din timpul execuției. Acest lucru ajută la reducerea timpului de execuție și îmbunătățește și mai mult adecvarea pentru cazurile de utilizare cu latență redusă. Această capacitate este disponibilă atât în Snowflake, cât și în Microsoft Synapse.

Securitate și guvernanță sporite

În trecut, proiectele Qlik™ Compose Synapse creau toate tabelele de dimensiuni și de fapte într-o singură schemă, ca parte a configurației data mart, cu vizualizări dependente create în scheme diferite. Cu această versiune, cu Qlik™ Compose puteți configura tabelele fizice ale marturilor de date în scheme diferite – puteți avea marturile de date financiare în schema financiară, marturile de date de venituri în schema de venituri, și așa mai departe.

Acest control fin va permite administratorilor de depozite de date să separe diferitele artefacte, ceea ce va duce la o securitate mai mare. De asemenea, administratorii pot oferi permisiuni utilizatorilor la nivel de schemă, mai degrabă decât la nivel de tabel sau vizualizare individuală, ceea ce simplifică administrarea.

Această capacitate a fost disponibilă anterior pentru Snowflake și Microsoft SQL Server și este acum disponibilă pentru Microsoft Synapse.  

Îmbunătățiri ale interfeței Command Line

Pe baza feedback-ului clienților, Qlik™ a îmbunătățit modul în care utilizatorii Qlik™ Compose pot actualiza SQL personalizat în cadrul etapelor de preîncărcare, intermediare și postîncărcare pentru automatizarea depozitelor de date și a data mart. Cu această versiune, acum puteți revizui aceste etape folosind interfața de linie de comandă, în loc să vă bazați pe interfața cu utilizatorul, despre care clienții au informat că nu era atât de eficientă din punct de vedere al timpului pe cât ar putea fi. Custom-SQL poate fi scris în fișiere pentru a actualiza mai multe medii de dezvoltare și CI/ CD, ajutând la reducerea timpului de producție.  

Qlik™ Catalog Client-managed din februarie 2023

Programarea sarcinilor de încărcare prin intermediul proprietăților – Această versiune pentru Qlik™ Catalog se bazează pe capacitatea de programare a încărcării datelor care a fost introdusă în versiunea din noiembrie 2022.  Utilizatorii pot defini acum aceste programări prin intermediul proprietăților din obiectul conector sursă.  

Modificarea sarcinilor de publicare a seturilor de date – Anterior, odată ce un set de date era definit în timpul procesului de creare a sarcinilor de publicare, acesta nu mai putea fi modificat.  Utilizatorul are acum posibilitatea de a modifica ulterior setul de date.   

Suport extins pentru PowerBI Qlik™ Catalog acceptă deja publicarea de date către Microsoft PowerBI Pro și Premium. În această versiune, am adăugat suport pentru Microsoft GCC (Government Community Cloud).    

Pentru a afla mai multe, vă rugăm vizitați secțiunea Downloads and Release Notes din Qlik™ Community.
Notele despre versiuni sunt disponibile aici.

Pentru a obține oricare dintre aceste versiuni, mergeți la Qlik™ Downloads în comunitate și filtrați „Category” prin „Qlik Data Integration”, apoi selectați produsul și versiunile pe care doriți să le descărcați.
Notă: Pentru majoritatea produselor, ar trebui să fie suficient să selectați „Latest release and patch” în secțiunea „Release Assets”.

Dacă este necesar, puteți filtra și mai mult prin selectarea celei mai recente versiuni Service Release (SR) în „Release Number”. Pentru ajutor suplimentar în utilizarea site-ului de descărcări – urmăriți acest ghid video util aici: How-to-download-Qlik™-Products.

Pentru informații despre Qlik™, vă rugăm să vizitați pagina: qlik.com.

Pentru soluții specifice și specializate de la QQinfo, vă rugăm accesați pagina: QQsolutions.

Pentru a fi în contact cu ultimele noutăți în domeniu, soluții inedite explicate, dar și cu perspectivele noastre personale în ceea ce privește lumea managementului, a datelor și a analiticelor, vă recomandăm QQblogul !