Noutăți în Qlik Sense™ apărute la finalul anului 2020

1. Alertă Qlik™

Alertare inteligentă a datelor

Noul mecanism de alertare oferit de Qlik Sense Enterprise SaaS™ aduce un plus în managementul proactiv bazat pe identificarea excepțiilor și oferă opțiunea de a defini rapid alerte sofisticate, bazate pe contexte diferite de date, care îi ajută pe utilizatori să își monitorizeze mai eficient activitatea și să ia, acolo unde este nevoie, măsuri concrete în timp util. Capacitățile inteligente de alertare Qlik™ includ calcule de statistică avansată și de tendințe, permițând notificarea utilizatorilor la modificările bruște sau pentru valori anormale identificate în date. Alertarea este inclusă în interfața pentru utilizatori Qlik Sense Enterprise SaaS™, permițând atât self-service, cât și alerte gestionate pentru grupuri de utilizatori.

* Utilizatorii pot crea alerte personalizate pentru ei înșiși, concentrându-se pe identificarea în date a unor situații comerciale specifice (orice utilizator licențiat Qlik Sense SaaS™).

* Utilizatorii pot atribui destinatari pentru alertele lor (necesită o licență Qlik Sense SaaS™ Professional).

Cu alertele de date din Qlik Sense™, organizațiile pot gestiona activitatea proactiv, prin identificarea excepțiilor, care notifică utilizatorii de potențialele probleme apărute. În plus, Qlik™ permite analize imediate, legate de contextul alertei, în continuarea mesajului de alertare, susținând decizii și acțiuni în timp util bazate pe o perspectivă completă. Alertarea este inclusă în preț în varianta Qlik Sense Enterprise SaaS™ (on Cloud) și necesită o licențiere suplimentară pentru Qlik Sense Enterprise Managed™ (On Premise).

  1. Mai jos aveți câteva exemplificări de interfață în zona de alerte Qlik Sense SaaS™

2. Aici puteți identifica alertele în Qlik Sense SaaS™ Hub
3. Lista de alerte definite îți permite și să intri în aplicația a cărei alertă ai definit-o
4. Poți adăuga alerte direct din interfața aplicației
5. Exemplu de alertare primită pe email

2. Productivitate, îmbunătățirea interfeței și a vizualizării

Imagini personalizate în context, la mouse-over

Utilizatorii pot încărca acum imagini personalizate care se activează în tooltips contextuale, la mouse over, pentru mai multe opțiuni de stil. Acestea pot prezenta o imagine din biblioteca media sau dintr-o adresă URL specifică. De aici rezultă o flexibilitate suplimentară și opțiuni de vizualizare îmbunătățite pentru dezvoltarea aplicațiilor Qlik™, deoarece imaginile sunt o modalitate excelentă de a oferi un context suplimentar atunci când vizualizați un obiect.

1.   Imagine cu steagul țării ce apare când aducem mouse-ul pe țara respectivă, într-o hartă Qlik
2.  Exemplificare a opțiunii de a adăuga o imagine prin URL dinamic specific

Paginile pot fi acum copiate între aplicații

Utilizatorii pot copia acum pagini întregi între aplicații pentru a îmbunătăți productivitatea pentru utilizatorii avansați și dezvoltatorii de aplicații. Aceasta a fost o caracteristică extrem de solicitată din partea noastră și a clienților noștri, deoarece oferă un timp mai scurt pentru a livra analize și informații în întreaga organizație.

(QQinfo este, de facto, unul dintre primii parteneri Qlik™ care au trimis această cerere către ei și ne bucurăm că am fost ascultați și că echipa de la Qlik™ a rezolvat-o).

Măsurile pot fi acum copiate între obiecte

O altă facilitate pentru accelerarea dezvoltării aplicațiilor, este opțiunea prin care utilizatorii pot copia rapid măsuri între diagrame. Aceasta pare o îmbunătățire mică, dar este extrem de puternică în oferirea mai rapidă de aplicații și informații în cadrul unei organizații.

Îmbunătățiri suplimentare ale graficelor

– Capacitatea de a ascunde disclaimer-ele în diagrame; un utilizator poate decide acum dacă disclaimer-ul pentru punctele de date suplimentare ar trebui să fie vizibil sau nu
– Extinderea numărului de măsuri posibile în graficul Waterfall, (de la maxim 15 la maxim 50 măsuri)
– Funcționalitate extinsă în mini diagrame de tabel, inclusiv includerea În dimensiune a valorilor Alții/ Altele și a valorii nule.

3. Analize augmentate

Business Logic – Analize implicite/ Perioade calendaristice

Business Logic include acum posibilitatea de a defini perioadele calendaristice implicite pentru analiză, cum ar fi anul trecut, ultimul trimestru sau luna trecută. Când sunt definite, aceste perioade vor fi aplicate automat de Insight Advisor pentru a oferi cele mai relevante rezultate la întrebări bazate pe perioade de timp. În plus, acest lucru susține și comparații de la o perioadă la alta, cum ar fi de la an la an sau „în aceeași perioadă din trimestrul trecut”, oferind mai ușor rezultate relevante pentru aceste comparații. Aceleași definiții ajută și la personalizarea procesării limbajului natural, inclusiv definirea regulilor de vocabular și a sinonimelor pentru o interacțiune mai naturală.

Insight Advisor Spike Detection

Analiza detectării vârfurilor

Insight Advisor oferă acum detectarea automată a valorilor anormale. Identifică vârfurile și coborârile extreme din datele dvs. utilizând algoritmi sofisticați și scoate la suprafață aceste valori atipice, ca rezultate specifice obținute prin intermediul analizei bazate pe căutare. Această capacitate valoroasă permite utilizatorilor să rămână informați și să acționeze în timp real atunci când există anomalii. Mai multe tipuri de identificare outliers sunt planificate în versiunile viitoare Qlik™.

4. Îmbunătățiri ale Qlik Sense Enterprise™ Hub

Panoul de fluxuri (streams) din stânga poate fi redimensionat (pentru a acomoda nume de fluxuri mai lungi).

Vizualizarea aplicațiilor în hub sub formă de listă (afișează text detaliat, fără pictograme).

5. Grafice create cu Insight Advisor

Graficele sugerate de Insight Advisor pot fi acum adăugate și în hub, pentru utilizare permanentizată mai rapidă.

6. K-means Clustering – Funcționalitate extinsă
(continuarea extinderii capacităților native de Data Science din Qlik™)

Clusterizarea cu K-means din cadrul Qlik™ a fost lansată în septembrie 2020. Această funcție permite gruparea punctelor de date în clustere pe baza similarității proprietăților. Este o funcție extrem de utilă pentru segmentarea clienților, detectarea fraudelor și multe alte cazuri similare.

În această versiune,  funcția de clusterizare a fost îmbunătățită cu noi capacități, adăugându-se calculul automat al numărului optim de clustere. Aceasta va lărgi și accesul la funcționalitatea de clustering, deoarece Insight Advisor va genera acum automat diagrame de cluster optime pe baza datelor disponibile.

Pentru demonstații ale caracteristicilor Qlik™ prezentate mai sus, vă rugăm să urmăriți acest videoclip:

Rulează videoul

Pentru mai multe informații despre Qlik™, vizitați pagina: qlik.com

Pentru QQsolutions, vizitați pagina: QQsolutions.

Pentru a fi în contact cu ultimele noutăți în domeniu, soluții inedite explicate, dar și cu perspectivele noastre personale în ceea ce privește lumea managementului, a datelor și a analiticelor, vă recomandăm QQblog-ul !