Compararea abordărilor ETL și ELT

Mai întâi Transformarea sau Încărcarea?

Extragerea, transformarea și încărcarea (ETL – Extract, Transform, Load) și extragerea, încărcarea și transformarea (ELT – Extract, Load, Transform) sunt două abordări comune pentru a muta datele din sistemele sursă într-un depozit de date sau într-un data lake. Ambele servesc același scop general, dar funcționează în moduri ușor diferite. În această postare, vom trece în revistă principalele diferențe dintre ETL și ELT și situațiile în care este posibil să doriți să alegeți o abordare sau alta.

În primul rând, să definim acronimele. ETL înseamnă Extract, Transform, Load (extragere, transformare, încărcare). Etapa de extragere colectează date din diverse surse. Apoi, etapa de transformare curăță, filtrează, agregă și pregătește datele pentru analiză. În cele din urmă, etapa de încărcare inserează datele transformate în destinația țintă.

În schimb, ELT înseamnă Extract, Load, Transform (Extragere, Încărcare, Transformare). După cum sugerează și numele, ordinea operațiilor este ușor diferită. Cu ELT, datele sunt extrase din surse și apoi încărcate direct în sistemul țintă. Transformările au loc mai târziu și adesea în cadrul bazei de date.

O diferență esențială este locul în care se află logica de transformare a datelor. În cazul ETL, transformările au loc, de obicei, în afara bazei de date țintă, într-un motor specializat sau într-o logică externă programată.

ETL este mai flexibil și poate gestiona date semistructurate și nestructurate, cum ar fi JSON, diferite formate de text, fișiere, imagini și videoclipuri. ELT este mai potrivit pentru date structurate, cum ar fi tabelele și fișierele CSV.

Prin curățarea și anonimizarea datelor înainte de încărcare, ETL minimizează riscul ca datele reglementate să intre în sistemul țintă. Atunci când există cerințe de conformitate mai simple în industrii nereglementate pe care platforma cloud le poate gestiona, se poate utiliza ELT.

ELT este dorit atunci când se acordă prioritate simplității în gestionare. Cu toate acestea, în cazul în care abilitățile interne de proiectare a cloud-ului și a depozitului de date și de gestionare a operațiunilor sunt interne, ETL ar putea ieși în față.

ETL este o tehnologie matură, cu o largă adoptare. ELT este mai nouă, dar câștigă popularitate pe măsură ce depozitele de date în cloud pun accentul pe scalabilitate și flexibilitate.

Pentru seturile de date de dimensiuni mici sau medii, în special pentru sursele relaționale, ETL rămâne o alegere bună. Dar, pe măsură ce volumul de date crește, ELT devine mai convingător datorită timpilor mai rapizi de încărcare și transformare.

Câteva considerații cheie, pe scurt:

  • Pentru cazurile de utilizare a depozitelor de date, ELT este de obicei mai potrivită, SQL gestionând transformările;
  • În mediile de data lake, ETL rămâne preferabil în majoritatea situațiilor. ETL strălucește atunci când mișcarea datelor implică fișiere, iar transformarea se face cu ajutorul procesării Spark;
  • Cu toate acestea, pentru cazurile de utilizare a data lake, care necesită o latență scăzută, Qlik™ oferă flexibilitatea de a consuma date brute fără transformare;
  • Atunci când respectarea reglementărilor privind confidențialitatea datelor este o prioritate absolută, protecțiile de curățare a datelor oferite de ETL sunt atrăgătoare;
  • ETL necesită mai multe investiții inițiale în instrumente de integrare și expertiză, în timp ce ELT utilizează infrastructura existentă;
  • ETL rămâne alegerea prudentă pentru sursele de date mici, relaționale;
  • Pe măsură ce volumul, varietatea și viteza datelor cresc, ELT devine mai atractiv.

Abordarea optimă depinde de mediul de date specific, de cerințele cazului de utilizare și de competențele echipei dumneavoastră. Atât ETL, cât și ELT au avantaje și dezavantaje și, adesea, se pot completa reciproc, mai degrabă decât să acționeze ca opțiuni care se exclud reciproc. Înțelegând diferențele cheie prezentate aici, veți fi mai bine poziționat pentru a alege strategia potrivită sau combinația potrivită a celor două pentru nevoile de integrare a datelor organizației dumneavoastră.

Indiferent dacă alegeți ETL sau ELT, Qlik™ are o ofertă pentru dumneavoastră. Faceți un tur ghidat sau o încercare aici.

Pentru informații despre Qlik™, vă rugăm să vizitați pagina: qlik.com.
Pentru soluții specifice și specializate de la QQinfo, vă rugăm accesați pagina: QQsolutions.
Pentru a fi în contact cu ultimele noutăți în domeniu, soluții inedite explicate, dar și cu perspectivele noastre personale în ceea ce privește lumea managementului, a datelor și a analiticelor, vă recomandăm QQblog-ul !