Despre bugetele administrației locale din România

În ultimele 3 săptămâni am avut 2 grupe de studenți de la Cibernetică (ASE) în practică, la QQinfo. Una dintre aceste grupe s-a aplecat asupra dezvoltării în Qlik™ a unui set de analize vizuale despre cheltuielile administrației locale românești din ultimii ani.

Iată câteva dintre rezultatele și constatările noastre comune, obținute în 2 săptămâni de la primii lor pași în Qlik™.

1. Distribuția cheltuielilor cumulate ale tuturor administrațiilor locale românești.

Chelt Ro Locale

Chelt Ro Locale1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.  Finanțările europene  au fost absorbite în mod cu totul diferit de sectoarele Bucureștiului.

Absorbtia

Corelând asta cu venitul per capita, dar și cu valorile absolute, se poate remarca o contra-performanță la sectorul 5 și PMB, cel puțin, și o performanță pozitiva la sectoarele 2 și 6.

ExcedentDeficit per Capita @ Buc

ExcedentDeficit @ Buc

Revenind la o perspectivă națională, iată o distribuție pe regiuni a bugetului și a bugetului per capita:

Harta Ro Bugete         Harta Ro Buget la mieLocuitori

Dar și topul bugetului (și per capita) pentru municipiile românești (București și Sectoarele au fost excluse).

Harta Ro Bugete Municipii

 

 

 

 

 

 

 

Dacă vă interesează să folosiți mai departe informația publicată, o puteți prelua, precizând sursele (www.banipublici.ro și www.QQinfo.ro)

Iar dacă vă este de folos o analiză aprofundată a acestui tip de informații, rezultatele colaborării cu studenții noștri au generat câteva zeci de vizualizări, care se transformă în mii de analize prin selecții (asta în numai 2 săptămâni de încercări !), din care doar o mică parte au ajuns în acest articol.

În cazul unui interes semnificativ, vom căuta soluții de a publica întregul pachet de informații, inclusiv cu o perspectivă istorică mai mare.


Mulțumesc pentru implicare celor 5 studenți (Andreea Tănase, Ioana Cirstian, Lavinia Simion, Natalia Petrian și Jumanazar Gurbanov), dar și cadrelor didactice din cadrul ASE ce ne-au oferit ocazia să îi cunoaștem și să interacționăm cu ei.

Mulțumiri lui Cătălin P. pentru idee și pentru direcționarea către principalele surse de date folosite și  mulțumiri colegei mele, Florentina Dogaru, pentru îndrumarea dată echipei de studenți.

Precizări:

  1. Sursa de date folosită: www.banipublici.ro.
    Salutăm inițiativa !
  2. Informația despre populație folosită în rapoartele per capita a fost, cel puțin parțial folosită, din recensământul 2002, și nu din 2012 !
  3. Informațiile prezentate nu au fost confirmate din mai multe surse, complet validate. De asemenea, precizăm că procesul de validare al procesărilor a fost parțial.
  4. Nu avem vreo afiliere politică (nici pro și nici contra) !

Pentru informații despre Qlik™, vă rugăm vizitați acest site: qlik.com.

Pentru soluții QQinfo, vă rugăm vizitați pagina: QQsolutions.