Integrarea datelor Qlik™ Client – Managed – Versiuni din Mai 2023

În această primăvară, portofoliul Qlik™ Data Integration Client-Managed continua să înflorească cu mai multe versiuni noi și actualizări pentru Qlik™ Replicate, Qlik™ Compose și Qlik™ Catalog.

Versiunea general valabilă a Qlik™ Replicate pentru mai 2023

Această ultimă ediție a Qlik™ Replicate este versiunea inițială pentru luna mai 2023 și aduce noi endpoints  și o serie de îmbunătățiri în ceea ce privește endpoint-urile, tipurile de date și partea de server.

Endpoint-uri noi

Noul endpoint țintă Google Cloud Pub/ SubQlik™ este încântat să anunțe suportul pentru replicarea datelor din orice sursă suportată către Google Cloud Pub/ Sub. Acesta a fost un endpoint țintă de streaming mult așteptat de mulți clienți.
Noul Google Cloud AlloyDB pentru endpoint-uri PostgreSQLCa parte a parteneriatului tehnic și comercial permanent dintre Qlik™ și Google, Qlik™ are plăcerea de a adăuga suport pentru Google Cloud AlloyDB pentru PostgreSQL atât ca endpoint sursă, cât și ca endpoint țintă.

 Îmbunătățiri ale Endpoint-urilor

SAP ODP (Operational Data Provisioning) ca Sursă

 • Suport pentru SAP SLTQlik™ Replicate mai 2023 introduce suport pentru replicarea datelor de la un server de replicare a transformării peisajului SAP, acest lucru va ajuta în mod dramatic clienții care au investiții existente în SAP SLT și va îmbunătăți performanța generală prin valorificarea endpoint-ului Qlik™ Replicate SAP ODP.
 • Îmbunătățiri ale procesării DeltaAcum este disponibil un control mai mare asupra procesării delta. Modul „Date istorice” a fost adăugat ca mod implicit, în care toate datele vor fi aplicate ca INSERTS, păstrând astfel versiunile anterioare ale înregistrărilor. Noi opțiuni suplimentare sunt acum disponibile cu acest mod: Apply original primary key (Aplică cheia primară originală), Reverse summable fields (Inversează câmpurile însumabile) și Current data (Date curente) – Atunci când este selectat acest mod, operațiunea de modificare efectivă (INSERT, UPDATE sau DELETE) va fi efectuată pe țintă.

Aceste noi caracteristici se bazează pe îmbunătățirile anterioare aduse în ultima versiune din noiembrie 2022, acestea sunt enumerate mai jos și sunt, de asemenea, incluse ca parte a AG din mai 2023.

 • A fost adăugat suportul Log Stream – acest lucru permite clienților care doresc să utilizeze SAP ODP să profite de capacitatea Log Stream a Replicate, care va utiliza replicarea bazată pe jurnal de la o singură bază de date sursă și va aplica modificările la mai multe ținte, fără a fi nevoie să citească jurnalele pentru fiecare țintă în parte.
 • Îmbunătățirea performanțelorQlik™ a rezolvat o problemă de performanță legată de transformările de tabele și filtrele de care au fost afectați unii clienți.
 • A fost adăugat suport pentru SAP ODP versiunea 1.1.

Endpoint-ul sursă IBM DB2 for z/ OS – suport pentru clientul serverului de date – această îmbunătățire economisește spațiu pe disc atunci când se execută Qlik™ Replicate pe Linux, permițând instalarea doar a clientului serverului de date, mai degrabă decât a pachetului complet de client ODBC.

Oracle ca endpoint sursă – Sarcini de flux de jurnal – acceptă acum poziția de schimbare a sursei (de exemplu, SCN sau LSN) Opțiunea de execuție avansată cu punctul final al sursei Oracle.

Îmbunătățiri ale serverului proxy endpoint

Suport pentru serverul proxy implicit – Acum puteți alege dacă doriți să utilizați serverul proxy implicit configurat în setările serverului sau să furnizați setări proxy specifice pentru punctul final. Această opțiune este suportată numai cu următoarele endpoint-uri:

 • Databricks Lakehouse (Delta)
 • Databricks Cloud Storage
 • Google Cloud Big Query
 • Amazon Redshift
 • Microsoft Azure Synapse Analytics

Microsoft Azure Data Lake Storage (ADLS) Gen2Pentru endpoint-urile țintă care oferă opțiunea de a utiliza stocarea Microsoft Azure Data Lake Storage (ADLS) Gen2, acum este posibil să alegeți dacă doriți să utilizați un server proxy pentru a accesa stocarea Staging și Azure Active Directory sau oricare dintre ele.
Endpoint-ul țintă Amazon Redshift – suport pentru AWS PrivateLink Atunci când utilizați endpoint-ul țintă Amazon Redshift, puteți utiliza acum AWS PrivateLink pentru a vă conecta la un cloud privat virtual (VPC).
Suport pentru Unity Catalog cu endpoint-urile Databricks Acum este posibil să folosiți Unity Catalog atunci când utilizați endpoint-urile țintă Databricks Cloud Storage sau Databricks Lakehouse (Delta).

Îmbunătățiri ale tipurilor de date

Schimbare la maparea tipului de date parquet – Tipul de date BYTES, care anterior era alocat la FIXED_LEN_BYTE_ARRAY ($LENGTH), va fi acum alocat la BYTE_ARRAY. Rețineți că această modificare afectează doar endpoint-urile nou create, endpoint-urile existente vor continua să utilizeze maparea anterioară.

Această nouă mappare a tipurilor de date pentru formatul Parquet a fost modificată pentru următoarele endpoint-uri:

 • Amazon S3
 • Microsoft Azure ADLS
 • Google Cloud Storage

Suport extins pentru încărcarea paralelă cu obiective de fluxDatele pot fi acum încărcate în endpoint-urile țintă Kafka și Amazon MSK utilizând încărcarea paralelă. În modul de replicare Full Load, puteți utiliza Parallel Load pentru a accelera replicarea tabelelor mari prin împărțirea tabelului în segmente și încărcarea segmentelor în paralel. Tabelele pot fi segmentate pe intervale de date, pe partiții sau pe subpartiții.
Caracterul implicit al ghilimelelor în endpoint-uri bazate pe fișiereNoile endpoint-uri vor fi create cu ghilimele duble („) ca caracter implicit al ghilimelelor în loc de o valoare goală. Această modificare se aplică la următoarele endpoint-uri țintă: Amazon S3, File, Microsoft ADLS și Google Cloud Storage.
Endpoint-ul Microsoft Azure SQL (MS-CDC) – Suport Geo Replica – pentru citirea evenimentelor din Geo Replica.
Suport pentru Oracle HSM (Hardware Security Module) – pentru citirea datelor atât din tablespace-uri criptate, cât și din coloane criptate în timpul CDC. Acest lucru este valabil atât pentru Replicate Log Reader, cât și pentru Oracle LogMiner, pentru a accesa jurnalele redo.

Îmbunătățiri pe partea de server

Versiunea Qlik™ Replicate mai 2023 vine cu câteva caracteristici noi și îmbunătățite pe partea de server.

Server proxy implicit – În loc să fie nevoie să configurați un server proxy pentru fiecare endpoint, acum puteți configura un server proxy implicit care poate fi utilizat de toate endpoint-urile. Pentru a facilita această funcționalitate, a fost adăugată o nouă secțiune Server proxy implicit în fila Endpoints din setările serverului. Compatibil numai cu următoarele endpoint-uri:

 • Databricks Lakehouse (Delta)
 • Databricks Cloud Storage
 • Google Cloud Big Query
 • Amazon Redshift
 • Microsoft Azure Synapse Analytics

Acceptă caractere speciale în numele coloanelor utilizate în expresii – A fost adăugată o nouă opțiune pentru a accepta caractere speciale în numele coloanelor. de exemplu, „special#columna„. Această nouă opțiune poate fi setată la nivel global pentru toate sarcinile sau individual pentru o anumită sarcină.

Qlik™ Compose mai 2022 Service Release 3

Aceasta este cea de-a treia actualizare Service Release pentru Qlik™ Compose versiunea mai 2022. Qlik™ continuă să se bazeze pe versiunea inițială prin îmbunătățirea atât a securității, cât și a performanței în mai multe capabilități.

 Autentificare îmbunătățită Snowflake – Qlik™ a făcut un pas important în direcția îmbunătățirii măsurilor de securitate prin introducerea autentificării cu cheie/ pereche în Snowflake. Cu această nouă funcție, utilizatorii pot opta acum pentru o pereche cheie publică/ cheie privată generată cu ajutorul Open SSL pentru a asigura autentificarea și securitatea datelor lor.
Această capacitate de securitate îmbunătățită permite autentificarea, asigurând un nivel suplimentar de securitate, oferind utilizatorilor posibilitatea de a scrie și citi date în Snowflake cu mai multă încredere, facilitând astfel respectarea de către organizații a unor cerințe de securitate mai stricte, concentrându-se în același timp asupra operațiunilor de bază de inginerie a datelor.

 Îmbunătățiri ale generării de coduri

Câștiguri de eficiență de 20 de ori mai mari performanța generării codului ETL pentru depozitele de date a fost îmbunătățită semnificativ, cu accent pe depozitele de date în cloud și pe proiectele mai mari din Qlik™ Compose. Qlik™ a înregistrat creșteri de până la 20 de ori ale eficienței pentru proiectele mari de depozite de date în cloud. Ca exemplu, generarea codului ETL și SQL pentru un proiect cu peste 500 de entități, 1500 de relații și 3500 de atribute, a fost redusă la 1 oră (de la 20 de ore), fără nicio modificare a timpului de execuție a codului.
Control fin și precis – Agilitatea liniei de comandă a fost, de asemenea, mult îmbunătățită prin adăugarea unui control fin asupra generării de cod prin intermediul interfeței liniei de comandă (CLI). Această caracteristică suportă acum generarea de sarcini ELT specifice, ceea ce face ca procesul să fie mai agil și mai eficient. Cu noua opțiune „generate_task”, puteți defini sarcini de data warehouse sau data mart cu un control mai rapid și mai granular asupra procesului CI/ CD. Această opțiune facilitează izolarea, depanarea și remedierea oricăror probleme care pot apărea. În plus, procesul general devine și mai raționalizat și mai eficient, cu posibilitatea de a automatiza.

Qlik™ Catalog februarie 2023 Service Release 2

Această actualizare pentru Qlik™ Catalog continuă să se bazeze pe capacitățile de programare a încărcării datelor care au fost introduse în versiunile din noiembrie 2022 și februarie 2023.
Programarea sarcinilor de încărcare prin croncu această nouă opțiune puteți programa acum actualizări de încărcare pe baza unui program cron.  Cron este un utilitar de linie de comandă în Linux (și în alte sisteme de operare de tip Unix) care poate fi utilizat ca programator de lucrări.

Este important de reținut că fiecare versiune beneficiază de asistență completă pentru o perioadă de doi ani. Pentru a afla mai multe, vă rugăm să vizitați secțiunea Downloads and Release Notes (Descărcări și note de lansare) de pe Qlik™ Community.

Pentru a afla mai multe despre ceea ce este inclus în aceste versiuni, nu uitați să consultați Release notes care sunt disponibile aici.

Pentru a obține oricare dintre aceste versiuni, accesați  Qlik™ Download Site din Comunitate și filtrați „Categoria” prin „Qlik™ Data Integration„, apoi selectați produsul și versiunile pe care doriți să le descărcați.

Notă: Pentru majoritatea produselor, selectarea „Latest release and patch” (Ultima versiune și patch) din „Release Assets” (Active de lansare) ar trebui să fie suficientă.

Dacă este necesar, puteți filtra și mai mult prin selectarea celei mai recente versiuni „Release” și/ sau Service Release (SR) sub „Release Number„.

Pentru ajutor suplimentar în utilizarea site-ului de descărcări – urmăriți acest ghid video util aici: How-to-download-Qlik-Products.

Pentru informații despre Qlik™, vă rugăm să vizitați pagina: qlik.com.

Pentru soluții specifice și specializate de la QQinfo, vă rugăm accesați pagina: QQsolutions.

Pentru a fi în contact cu ultimele noutăți în domeniu, soluții inedite explicate, dar și cu perspectivele noastre personale în ceea ce privește lumea managementului, a datelor și a analiticelor, vă recomandăm QQblog-ul !