Insight Advisor – Generator de expresii

Insight Advisor – Generator de expresii

Pe măsură ce Qlik™ își extinde amploarea și profunzimea capacităților sale de asistență AI Insight Advisor, ne oferă acum expresii generate automat în editorul de expresii, bazate pe procesarea limbajului natural.  Utilizatorii care doresc să creeze expresii analitice, inclusiv analize de seturi complexe, pot descrie pur și simplu ceea ce doresc să calculeze, iar Insight Advisor va genera expresia de utilizat.  Această capacitate puternică respectă promisiunea inteligenței artificiale, simplificând lucrurile complexe și permițând unui număr mai mare de persoane să își extindă cunoștințele în domeniul datelor.

Editorul de expresii
O expresie este un calcul care produce o valoare sau un set de date. Aceasta poate fi o combinație de funcții, câmpuri și operatori matematici. Expresiile sunt utilizate pentru a procesa datele din aplicație pentru a produce un rezultat care poate fi văzut într-o vizualizare.
Faceți clic pe Open Expression editor (fx) în panoul de proprietăți atunci când editați o vizualizare sau o foaie.
Simbolul fx indică un câmp de expresie, de exemplu titluri, subtitluri, note de subsol, dimensiuni și măsuri.

Tastați direct în editorul de expresii sau utilizați panoul editorului de expresii pentru a crea expresii.
În editorul de expresii, puteți introduce o expresie tastând în câmpul expresie. Când tastați numele unei funcții în expresie, apare un tooltip care oferă informații care vă ajută să introduceți corect funcția, inclusiv numele argumentelor și calificativele.

Generatorul de expresii
Atunci când utilizați editorul de expresii pentru a crea expresii de măsură, puteți genera expresii folosind limbajul natural. Extindeți generatorul de expresii, selectați o limbă și introduceți o descriere a expresiei dorite. În descriere, includeți numele câmpurilor sau ale elementelor principale, împreună cu agregările și filtrele de bază pe care trebuie să le utilizați.
Sub Expression preview (Previzualizare expresie), puteți vedea expresia de ieșire care a fost generată. Faceți clic pe Insert (Inserare) pentru a adăuga expresia.
Utilizați generatorul de expresii pentru a crea expresii de măsurători pentru diagrame și măsuri principale. De asemenea, îl puteți utiliza pentru a crea expresii pentru a controla colorarea în vizualizarea dvs.

Limitări la utilizarea generatorului de expresii
Generatorul de expresii are următoarele limitări:

 • Dacă aplicației i-a fost administrată o logică de business personalizată, aceasta va influența expresiile generate de întrebările dumneavoastră. Mai exact, dacă o perioadă calendaristică implicită a fost definită pentru o măsură în cadrul logicii de business a aplicației (în Behaviors), întrebările generice fără referințe la informații temporale (date) vor genera automat o expresie cu calendarul automat aplicat.

De exemplu, solicitarea vânzărilor totale ar putea genera o expresie precum cea de mai jos:

={<[OrderDate.autoCalendar.QuartersAgo]={0}>} sum([Sales])

Acesta este un exemplu de expresie dinamică, dar apare numai atunci când aplicația utilizează o perioadă calendaristică relativă ca perioadă calendaristică implicită. Alte expresii generate care fac referire la autocalendar vor fi statice, deci nu se actualizează pe măsură ce perioadele se schimbă în mod natural în timp.

 • Întrebările care fac referire la câmpuri temporale (date) vor genera expresii în care valorile specifice ale datelor sunt reprezentate ca valori numerice statice. Formularea unei întrebări cu referire directă la informații privind datele va avea ca rezultat date reprezentate în acest mod, indiferent dacă a fost definită sau nu o perioadă calendaristică implicită pentru măsură. Aceste valori numerice ale datei nu se ajustează pe măsură ce perioadele se modifică în mod natural în timp.
 • Următoarele tipuri de întrebări nu sunt acceptate în generatorul de expresii:
  • Întrebări care utilizează măsuri principale cărora li se aplică agregări (cu alte cuvinte, agregări aplicate la agregări);
  • Întrebări care fac referire la valorile dimensiunii de sus sau de jos pentru o măsură (de exemplu, vânzările totale pentru primele 3 nume de produse);
  • Întrebări care utilizează cuvântul cheie „tendință” (de exemplu, Tendința vânzărilor totale pentru 2023);
  • Întrebări care intenționează să genereze expresii de la o perioadă la alta (de exemplu, comparați vânzările totale între 2022 și 2023).
 • Generatorul de expresii acceptă întrebări în limbaj natural în următoarele limbi:
  • Germană
  • Engleză
  • Spaniolă
  • Franceză
  • Italiană
  • Olandeză
  • Poloneză
  • Portugheză
  • Rusă
  • Suedeză

Pentru o scurtă demonstrație despre modul în care puteți genera expresii prin intermediul Insight Advisor, vă rugăm să urmăriți videoclipul de mai jos:

Rulează videoul

Pentru informații despre Qlik™, vă rugăm să vizitați pagina: qlik.com.

Pentru soluții specifice și specializate de la QQinfo, vă rugăm accesați pagina: QQsolutions.

Pentru a fi în contact cu ultimele noutăți în domeniu, soluții inedite explicate, dar și cu perspectivele noastre personale în ceea ce privește lumea managementului, a datelor și a analiticelor, vă recomandăm QQblog-ul !