Tabloul de bord financiar

Ce este un tablou de bord financiar?

Un tablou de bord financiar este un instrument de business intelligence care permite echipelor financiare și de contabilitate să urmărească și să raporteze cu privire la indicatorii de performanță financiari. Tablourile de bord moderne depășesc simpla vizualizare și raportare a datelor, utilizând o platformă de analiză financiară pentru a sintetiza date financiare și contabile disparate și a permite analiștilor să exploreze datele și să găsească informații care să reducă costurile și să îmbunătățească profitabilitatea mai profund.

Explorați tablourile de bord la un nivel complet nou cu Qlik™ !

Capacitatea de a furniza tablouri de bord flexibile și de cea mai bună clasă este doar unidirecțională Qlik Sense™ stabilește reperul pentru o nouă generație de tehnologie de analiză a datelor cloud. Motorul Qlik™ de analiză asociativă unic și AI sofisticat împuternicește oamenii de la toate nivelurile de calificare să exploreze în mod liber date, să facă descoperiri mai mari și să descopere informații mai îndrăznețe pe care nu le pot găsi folosind alte instrumente de analiză. Cu Qlik™, puteți sprijini aproape orice caz de utilizare și puteți scări masiv utilizatorii și datele, permițând tuturor celor din organizația dvs. să ia decizii mai bune în fiecare zi.

Treceți dincolo de monitorizare și raportare !

Conectați-vă în tablourile de bord pentru a obține informații care reduc costurile și măresc profitabilitatea cu aceste exemple de cele mai bune practici !
Capacitățile cheie ale unui tablou de bord financiar

Cel mai bun tablou de bord financiar depășește simpla vizualizare. Este ușor să folosiți analize financiare puternice, să explorați și să analizați într-un mod unificat în cadrul tabloului de bord. În primul rând, tabloul de bord combină mai multe surse de date pentru a oferi o imagine financiară completă și precisă. Apoi, permite echipelor de finanțe și contabilitate să exploreze aceste date unificate, în timp real, în orice direcție, direct din tabloul de bord.

Acest lucru nu numai că simplifică raportarea financiară, ci pune puterea analizei sofisticate a datelor pentru prognoze avansate, bugetare și planificare direct în mâinile analiștilor financiari. În acest fel, ei petrec mai mult timp identificând modalități de a reduce costurile și de a crește profitabilitatea și mai puțin timp pregătind date, așa cum se întâmplă cu foile de calcul.

Tablouri de bord financiare pentru decizii bazate pe date

Vă prezentăm, mai jos, 12 exemple care demonstrează capacitățile cheie ale unui tablou de bord financiar modern. Instrumentele sofisticate de business intelligence facilitează oricui să-și creeze propriile tablouri de bord, inclusiv valori populare care nu sunt incluse aici, precum rentabilitatea activelor, rentabilitatea capitalurilor proprii, rata datoriei-capitaluri proprii și rata capitalului de lucru.

1. Tabloul de bord CFO

Un tablou de bord CFO trebuie să integreze date de la mai multe sisteme pentru a oferi o imagine completă a performanței unei organizații. Acest exemplu pentru o organizație de asistență medicală combină datele din evidența pacienților, finanțarea și sistemele operaționale pentru a prezenta profiluri de costuri pentru medici și chiar permite unui director financiar sau echipei acestora să descrie până la un nivel individual de pacient și resursele care au fost utilizate pentru a trata acei pacienți.

2. Tabloul de bord de raportare financiară

Un tablou de bord de raportare financiară oferă o vizualizare la nivel înalt a KPI-urilor, cum ar fi veniturile pe divizii și veniturile față de marja operațională în timp. Acest tablou de bord ar trebui să fie ușor de personalizat și să permită, de asemenea, analiza detaliată a variabilelor, cum ar fi tipul de cheltuieli, astfel încât managerii de finanțe să poată monitoriza și gestiona cheltuielile în timp real.

3. Tabloul de bord pentru evaluarea fluxului de numerar

Acest exemplu arată modul în care un tablou de bord utilizează funcțiile software-ului de analiză financiară pentru a prezenta și permite analiza ratei interne de rentabilitate în funcție de regiune în raport cu un IRR țintă, numărul investițiilor pe tip și un tabel detaliat al fluxurilor de numerar.

4. Tabloul de bord CAGR

O instituție financiară, cum ar fi o bancă, un fond mutual, o firmă de capital de risc sau un broker, ar proiecta un tablou de bord financiar care să arate activele aflate în gestiune, pe unități de afaceri sau diviziune și soldul după tipul de investiție. Afișarea dinamicii ratei de creștere anuală compusă (CAGR – compound annual growth rate – rata de creștere anuală compusă) pe perioade multiple de timp demonstrează funcția Time Value of Money a platformei de analiză financiară subiacentă. Un tablou de bord financiar sofisticat poate genera chiar automat o narațiune bazată pe selecțiile utilizatorului.

5. Tabloul de bord pentru cheltuieli actuale vs. prognozate

Profesioniștii în domeniul finanțelor trebuie să înțeleagă rapid modul în care cheltuielile reale se compară cu previziunile pentru o anumită perioadă de timp și tendințele în timp pentru fiecare tip de cheltuială. Un tablou de bord financiar modern și integrat le facilitează accesul la date și obține informații utile.

6. Tabloul de bord pentru analiza detaliilor cheltuielilor

Un tablou de bord financiar avansat accesează un motor de analiză care permite utilizatorilor să exploreze cu ușurință relațiile dintre toate valorile din modelul lor de date, cum ar fi diviziunile, tipurile de cheltuieli, centrele de cost și produsele. Acest tip de analiză ad-hoc pentru toate dimensiunile oferă informații puternice și cu un simplu clic, tabelul personalizat creat în tabloul de bord poate fi exportat pe platforma de analiză financiară pentru referință viitoare.

7. Opțiunea de evaluare și tabloul de bord după modelul grecesc

Acest tablou de bord financiar puternic este un calculator de preț cu opțiuni complete, cu funcții precum Black și Schole disponibile în diagrame. Prin introducerea diferitelor valori de intrare, analiștii financiari pot vedea rapid relația dintre volatilitate și prețul opțiunilor și pot obține valori pentru opțiunea delta, vega, rho și theta.

8. Tabloul de bord pentru analiza marjei

Administratorii de împrumuturi de la băncile de consum au nevoie de tablouri de bord interactive care să conțină date despre portofoliul de credite. Acest exemplu de tablou de bord financiar le permite să descopere modul în care diferitele regiuni, ofițerii de produse și împrumuturi au performanțe în timp și determină cel mai mare impact asupra veniturilor și marjelor.

9. Tabloul de bord de performanță ajustat la risc

Acest tablou de bord permite profesioniștilor financiari să analizeze portofoliile de împrumuturi comerciale și să obțină informații despre îmbunătățirea rentabilității capitalurilor proprii și a rentabilității activelor. Diagramele codificate prin culori oferă o înțelegere simplă a utilizării și expunerii în funcție de regiune, industrie și client.

10. Tabloul de bord FX Sales Analytics

Managerii de tranzacționare valutară au nevoie de un tablou de bord financiar care să furnizeze volumul tranzacțiilor, marja, veniturile și datele valutare. În plus, au nevoie de toate măsurile cheie pentru a fi prelucrate în funcție de segmentul de clienți, grupul de produse, contrapartidă și monedă.

11. Tabloul de bord al simulărilor de profit

Acest exemplu de tablou de bord financiar permite analiștilor să evalueze relația dintre prețul pe unitate și profitul total. Analistul poate introduce valori pentru preț, cerere, cost variabil pe unitate, deviație standard, elasticitate și cost fix și apoi poate rula simulări de 100 până la 1.000.000 de ori pentru a produce o vizualizare pe care o pot profila și explora în continuare.

12. Tabloul de bord pentru analiza echilibrată

Analiza de echilibru ajută o companie să ia decizii de investiții și să stabilească prețurile. Folosind acest tablou de bord, analiștii pot introduce unități vândute, cost fix, preț pe unitate și cost variabil pe unitate pentru a produce un grafic care să mapeze relația dintre profitul total și vânzările totale.

Pentru informații despre Qlik™, vizitați pagina qlik.com.

Pentru soluții QQinfo, vizitați pagina QQsolutions.