NL Insights

Obiectul NL Insights, care se găsește în pachetul Qlik™ Dashboard, permite dezvoltatorilor de aplicații să adauge la o fișă informații generate de limbajul natural. Obiectul NL Insights poate fi glisat pe o foaie, la fel ca și alte obiecte de tip grafic. Dezvoltatorii pot utiliza obiectul NL Insights pentru a afișa un rezumat analitic al datelor.  Acesta poate însoți un singur grafic, o foaie sau întreaga aplicație. Odată ce măsurile și/ sau dimensiunile sunt adăugate la obiect, insight-urile narative sunt generate automat. Dezvoltatorul controlează datele pentru care ar dori să ofere perspective pe baza selecțiilor de dimensiuni și măsuri.

Imaginea de mai jos reprezintă pachetul Dashboard.

Pachet Qlik™ Dashboard

După adăugarea măsurii principale Vânzări $ (așa cum se vede în imaginea din stânga), sunt generate informațiile de mai jos. Acesta este un exemplu de utilizare a obiectului NL Insights pentru a oferi informații generale pentru o aplicație. În mod implicit, toate tipurile de analiză corespunzătoare sunt utilizate pentru a genera perspective bazate pe dimensiunile și/ sau măsurile selectate, dar dezvoltatorul poate modifica aceste aspecte dacă dorește. La un obiect NL Insights se pot adăuga până la trei dimensiuni și trei măsuri. În cazul în care combinația de dimensiuni și/ sau măsuri nu returnează niciun insight, se va afișa un mesaj.

Properties window > Data section

În fereastra de proprietăți, dezvoltatorul poate deselecta oricare dintre tipurile de analiză pe care dorește să le elimine din lista generată automat. De exemplu, în imaginea de mai jos, tipurile de analiză selectate pot fi eliminate făcând clic pe imaginea „x” din dreptul tipului de analiză.

Properties window > Appearance section > Analysis types

Conform Qlik™ Help, NL Insights poate oferi următoarele tipuri de analiză:

 • Măsură calculată
 • Clasament
 • Clasificare (grupată)
 • Repartizare (geospațială)
 • Defalcare
 • Prezentare generală
 • Importanța relativă
 • De la începutul anului până în prezent
 • Tendință în timp
 • Comparație
 • Corelație
 • Controlul procesului (medii)

De asemenea, se pot utiliza informații în limbaj natural pentru a însoți un anumit grafic. În exemplul de mai jos, un obiect NL Insights are aceeași dimensiune și măsură ca și graficul liniar și este utilizat pentru a oferi o descriere a graficului. Acest lucru poate fi util pentru a evidenția informațiile importante. În acest exemplu, stilul este setat pe bullet points, dar poate fi setat și pe propoziții. Dezvoltatorii au, de asemenea, opțiunea de a seta verbozitatea la full sau brief pentru a afișa toate recomandările sau doar recomandările de top. În acest exemplu, verbozitatea este setată pe full. Ca și alte obiecte, insight-urile sunt actualizate atunci când se fac selecții în aplicație.

Utilizatorii pot beneficia de NL Insights – o capacitate nativă care oferă utilizatorilor informații generate de inteligența artificială. Dezvoltatorii pot oferi utilizatorilor un rezumat narativ al unui grafic, al unei foi sau al unei aplicații, pentru a completa vizualizările dintr-o aplicație. Câteva lucruri de reținut cu privire la obiectele NL Insights – puteți avea până la trei obiecte NL Insights pe o foaie și, dacă adăugați un nou element principal în aplicație, va trebui să reîmprospătați aplicația înainte ca noile elemente principale să poată fi utilizate în obiectul NL Insights. Încercați obiectul NL Insights în următoarea dvs. aplicație.

Pentru o scurtă demonstrație, vă rugăm să urmăriți clipul video de mai jos!

Rulează videoul

Pentru informații despre Qlik™, vă rugăm să vizitați pagina: qlik.com.

Pentru soluții specifice și specializate de la QQinfo, vă rugăm accesați pagina: QQsolutions.

Pentru a fi în contact cu ultimele noutăți în domeniu, soluții inedite explicate, dar și cu perspectivele noastre personale în ceea ce privește lumea managementului, a datelor și a analiticelor, vă recomandăm QQblog-ul !