ANAF eliberează balaurul SAF-T. Mulți contribuabili sunt deja îngroziți !

Ce este SAF-T (de la ANAF) ?

SAF-T este un format de raportare fiscală impus de ANAF, prin care sunt solicitate in  mod regulat extrem de multe detalii despre activitatea companiilor, indiferent de mărime.

Tehnic, este o structura XML cu peste 10 niveluri ierarhice, având peste 100 de substructuri ierarhice, cu peste 800 de câmpuri diferite.

De ce este atât de temut SAF-T ?

 1. Sunt foarte multe date de trimis:
 • peste 800 de coloane de date de preluat din alte sisteme de date interne si de trimis la ANAF
 • cu detalii extrem de multe despre (printre altele):
       • toate rândurile de note contabile,
       • toate rândurile de facturi emise,
       • toate rândurile de facturi primite,
       • solduri de deschidere și închidere pe toate conturile sintetice,
       • toate plățile și încasările,
       • mișcări de stocuri,
       • etc.
 1. Cerându-se și date contabile, dar și de gestiune, la un nivel de detaliu atât de fin, se creează o presiune suplimentară foarte mare pe corectitudinea și coerența raportării, care poate fi supusă la extrem de multe verificări automate încrucișate, atât între sub-seturile de date cuprinse într-o raportare dintr-o perioada a unui contribuabil persoană juridică, cât și între rapoartele consecutive, sau cele complementare, dar și ajungând până la celebrele verificări încrucișate ale vechii Gărzi Financiare.
  Toate acestea vor fi posibile pentru ANAF fără a se mai deplasa personal la sediul contribuabilului, de multe ori chiar fără intervenție umană !
 2. Datele sunt cerute structurate într-un format ierarhic de tip XML, ineficient și greu de generat din bazele de date (formatul SAF-T, a fost definit de un standard internațional).
  XML este un format consacrat de transfer al datelor între sisteme, care însă se poate urmări extrem de greoi de către oameni.
 3. Pentru a asigura coerența interpretării ulterioare, sunt necesare, la generarea raportului SAF-T și niște traduceriîntr-un limbaj unificat pentru: unități de măsură, încadrări vamale ale articolelor stocabile, codificări de monede, țări și județe, tipuri de taxări raportate, etc., detalii care ridică și mai mult nivelul de complexitate al procesării SAF-T.
 4. Pentru cei care nu sunt prieteni cu limba engleză, apare o provocare suplimentară, legată de terminologia anglo-saxonă folosită intensiv, chiar dacă o bună parte din termeni sunt traduși și în limba română.
  (doar câteva exemple de bază: General Ledger & Source Documents sunt numele a 2 structuri de bază din fișier).
 5. Detalierea definiției structurilor de date XML este livrată de ANAF într-un fișier Excel destul de greu de navigat și înțeles, cu referiri recurente, în care este extrem de greu de cuprins întregul și de identificat localizarea unor detalii. Nu mai spunem că mai are și câteva erori (minore, dar suficiente) care îl fac neprietenos și la tentativele de procesare automata pentru o prezentare mai prietenoasă.
Mai multe detalii despre soluția SAF-T oferită de QQinfo, găsiți aici: Qsaft

 

Pentru informații despre Qlik™, vă rugăm accesați acest site: qlik.com.

Pentru soluții specifice și specializate de la QQinfo, vă rugăm accesați pagina: QQsolutions.

Pentru a fi în contact cu ultimele noutăți în domeniu, soluții inedite explicate, dar și cu perspectivele noastre personale în ceea ce privește lumea managementului, a datelor și a analiticelor, vă recomandăm QQblog-ul !